18 Ekim 2018 Perşembe

İnsanlar, Yasaklar ve Amsterdam

Unutmadan gezinin kalan kısmını da yazıp bitireyim diyorum. Brüksel'de kalmıştık en son. Sırada Amsterdam var.


Amsterdam

Yasakların nasıl da sorunsuzca özgürlüklere dönüştüğünü gösteren şehir. Daha önce de yazmış ya da düşünmüş olabilirim ama tekrar etmem gerekir. İnsanların doğalarını inkar ederek kendilerini farklı görmeleri sonucunda ortaya çıkan bir sürü kural ve yasak var. Ve bu kural  ve yasaklar insanlarda başka problemler oluşturuyor gibi. Amsterdam bunları gözlemleyebilmek ve üzerine düşünmek için güzel bir yer. Biz de bunu yaptık.













Tabi gitmeden önce gidenlerden ve hatta gitmeyenlerden bir sürü şey dinledik.Sonra gittiğimizde hepsini unuttuk. Çünkü garip bir şekilde bana sanki çok da farklı bir yere gelmişim gibi gelmedi. Sokaklarda haldır haldır yürürken sanki daha önceden geldiğim bir yerde geziyormuş gibi hissettim. Ya da olması gereken buymuş da ben normalde yaşadıklarıma yabancıymışım gibi... Kısacası alışmak çok kolay oldu diyebilirim. Yani, bir bisikletlinin, trafikte arabalara göre öncelikli olması kadar doğal bir şey olabilir mi? 































Her yerde içine düşülesi kanallar ve bu kanallara düşebilecek kafalarda insanlar varken ne kanalların kenarlarında bir engel ne de kanallara düşen bir insan olmaması... Biz fark etmeden Red Lights'a da gitmişiz.Teyzecim siz hayırdır? İşte herkesin bildiği ama kimsenin bilmediği şeyler. Neyse. Biz de bilmiyoruz...

Marken & Volendam




















Abi köy işte. Kanal falan kazmışlar. Etraf otluk, çimenlik. Hayvan bakıyolar işte süt peynir falan geçinip gidiyolar. Öyle abartılcak bi şey yok yani. Tarım ihracatında Dünya 2.'si. falan ama ufacık ülke aslında Konya kadar işte ne yapsınlar onlar da öyle uğraşıyolar. Neyse bu konulara hiç girmek istemiyorum ama insan üzülüyor. Klasik bir cümleyle bağlayayım "Bizim ülkemiz gerçekten güzel ama değerini bilmiyoruz."


























































Delft & Rotterdam

İnci küpeli kız...  Çok az da Rotterdam. Hollanda'nın kırsal yerlerinden,tarihi yerlerinden ve modern yerlerinden hızlı geçişler yapıp tekrar Amsterdam'a döndük. Bir yerin tek bir özelliğine göre ve yalnızca kendi içinde orayı değerlendirmek hiç bir işe yaramıyor. Her şeyden biraz bilmeniz ve görmeniz gerek. Ancak o zaman biraz anlayabiliyorsunuz insanların nasıl bu noktalara geldiklerini ve kendinizin hangi noktalarda ısrarcı olduğunuzu. Anlamak, sahip olmaktan daha güzel gelebiliyor.






































Köln&Luxemburg

Köln'de katedral ve çarşı pazar. Sonra Luksemburg'da kapanış. Araya bir de Remich ve Schengen sıkıştırdık. Artık son gün ve gezi doyuma ulaşmış noktada. Luksemburg'a giderseniz Charles Sandwiches'de Double Burger tavsiyemdir... Bir de ne olursa olsun en güzel yer insanın kendi evidir :)























 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder